Tomatensoep met balletjes!

De versie zoals de artiesten die in de Roma eten! 
Kok: Anke Van Espen – http://foodbeforebrains.com

 Ingrediënten (voor 4P)

  • 5 tot 7 tomaten
  • 1 liter kippenbouillon
  • een kruidentuiltje: 2 laurierblaadjes, paar takjes tijm en moest je die hebben: een paar peterseliestengels
  • olijfolie of boter
  • 1 selderstengel
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 wortel
  • 1 el tomatenpuree (wanneer de tomaten van zichzelf niet veel smaak hebben, doe je er gerust een flinke schep extra bij)
  • 1 a 2 el bloem

 Voor de balletjes 

  • 250 gr gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 1 el paneermeel of havermout
  • peper en zout

 

Bereidingswijze 

1.Stoof de uien en look in olijfolie of een klontje boter aan – gebruik daarvoor ineens de soeppot.

2. Snij de wortel en selder fijn en stoof mee aan.

3. Snij de tomaat in stukken en voeg toe aan de rest van de groenten.

tip: Je kan eventueel een paar kroontjes van de tros mee in de soep doen, aangezien de kroontjes net de tomatengeur hebben – niet de tomaten zelf.

4. Laat de groenten stoven op een zacht vuurtje en voeg dan de tomatenpuree toe. Wanneer de tomaten zelf nog niet echt veel smaak hebben, kan je gerust een lepel extra tomatenpuree nemen.

 5. Bestrooi de groenten met 1 a 2 eetlepels bloem, laat wat uitbakken en bevochtig de groenten met de kippenbouillon.
6. Bind de tijm, peterseliestengels en laurier samen met een keukentouwtje (vind je in de supermarkt) en voeg het samengebonden kruidentuiltje toe.

tip: Maak het touwtje vast aan het handvat van de pot, zodat je het voor het mixen makkelijk kan verwijderen. Gemixte laurierblaadjes zijn geen aanrader.

7. Laat de soep nu 20 minuten op een zacht vuur pruttelen/trekken.

8. Haal het kruidentuiltje eruit. Mix de soep en kruid af met peper en zout.

9. Giet de soep door een fijne zeef voor een echt “fluwelen” soepje – het moet tenslotte artiestenwaardig zijn!

Balletjes 

10. Meng voor de balletjes het gehakt met het paneermeel of havermout en het ei. Als je gehakt nog niet op voorhand gekruid is, dan doe je dat nu.

11. Rol er balletjes van en laat ze garen in de soep.

 tip: Maak je handen nat terwijl je balletjes rolt, dan plakken die niet zo.