Penne met kaas & ham of erwten

Voor een schaal van 26 x 36 cm (12-15 pers.)

Ingrediënten

1kg — Penne

150g — Boter

150g — Bloem

1,5 tot 2 l — Melk

1 kg — Geraspte kaas

200g — Ham in stukken gesneden of voor een vegetarische versie ca. 800g erwten

80g — Parmezaan

Zout en peper

Nootmuskaat

Bereiding

  1. Laat de boter op een laag vuurtje smelten. Doe de bloem bij de boter, roer het goed door totdat er een gladde massa ontstaat.
  2. Voeg al roerend de melk erbij tot er een gladde, gebonden béchamel saus ontstaat. Laat de saus nog 5 minuten zachtjes doorkoken.
  3. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en voeg de kaas beetje bij beetje toe aan de saus, totdat de kaas is opgelost.
  4. Kook de macaroni gaar en spoel onder koud water.
  5. Doe de macaroni in de warme saus samen met de ham (of erwten) en giet het mengsel in de ovenschaal.
  6. Strooi de parmezaan over de penne
  7. Plaats gedurende +- 15-20′ in een voorverwarmde oven van 200 graden