Papillotte

 Recept voor 4 personen

 
Dit is een heel eenvoudig gerechtje dat je makkelijk op voorhand kan klaarmaken. De voorbereidingstijd valt goed mee en achteraf moet je enkel het lekkere pakketje nog opwarmen in de oven! Lekker in de zomer én de winter, dus gebruik vooral seizoensgroentjes (een mooi overzicht kan je hier vinden). Die zijn veel voller van smaak én budgetvriendelijker. Een bijpassende frisse of iets romigere saus kan ook het verschil maken.


Ingrediënten voor de papillotte:

-4 enkele kipfilets of stukjes vis zoals zalm of kabeljauw

Voor de veggie versie kan je een quornfilet gebruiken of een blok tofu in stukjes snijden en eventueel marineren. De papillotte geeft ook nog smaak af, dus je kan ook daar extra kruiden, witte wijn, … aan toevoegen.

 -1 courgette, in blokjes of reepjes gesneden
 -500 gr babywortels
 -500 gr verse prinsessenboontjes
 -1 kg krielaardappeltjes, voorgekookt

Ik vind de zakjes met reeds voorgekookte aardappeltjes héél gemakkelijk! Je kan ook verse nemen, die kuis je en kook je beetgaar in zout water. Let op dat je ze niet te hard kookt, want ze moeten ook nog in de oven!

-Honing
-Laurierblaadjes
-Tijm & rozemarijn
-Peper & zout , kipkruiden
-Bakboter/olijfolie
-Aluminiumfolie
-Eventueel witte wijn

Ingrediënten voor de saus:

 -100 gr sjalotten
-Kippenbouillon
-1 dl room
-10 à 20 gr parmezaanse kaas, geraspt
-Scheutje vermout of witte wijn

  

Voorereiding: 

  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  2. Kruid de kipfilets (of vis, quorn, tofu,…) met peper, zout en (kip)kruiden.
  3. Doe wat bakboter of olijfolie in een hete pan.
  4. Doe de kipfilets in de pan en ‘drizzle’ er wat honing over. Doe hetzelfde als je ze omdraait.  Het is de bedoeling om de kipfilets aan te bruinen, niet te doorbakken, dus zorg er gewoon voor dat alle kanten een mooi korstje krijgen. Hou ze wel goed in het oog, want door de honing zullen ze sneller aanbakken!
  5. Kuis de boontjes, verwijder de punten en de draad-vezels (de bliezen) en breek heel lange prinsessenbonen half door.
  6. Doe de boontjes in een pot licht gezouten water en zet de pot op het vuur.  Breng aan de kook. Als het water kookt, laat je de boontjes 10 minuten stilletjes koken.
  7. Doe na vijf minuten de worteltjes erbij.
Tip: De boontjes en worteltjes zullen op die tijd nog niet gaar zijn, maar dat is de bedoeling! De rest is voor de papillote :-)

De papillotte klaarmaken:

  1. Verzamel al je ingrediënten en leg 4 grote stukken aluminiumfolie klaar
  2. Verdeel de kip, boontjes, worteltjes, courgettes en aardappelen over de stukken folie.
  3. Leg er 1 of 2 laurierblaadjes op en bestrooi gul met de tijm en rozemarijn.De liefhebbers kunnen nog een scheutje witte wijn in de papillotte gieten.
  4. Vouw alle kanten van de folie naar binnen goed dicht zodat je een mooie envelop krijgt.

Zorg er wel voor dat er voldoende ruimte is om te stomen, leg je vulling dus mooi in het midden.

 Warm de papillotte 20 minuten op in de voorverwarmde oven. Als er voldoende stoom in het pakket is en alle ingrediënten gaar zijn kan je alles opdienen! Leg de papillotte gesloten op een bord en serveer de saus er apart bij.

De saus klaarmaken: 

  1. Pel de sjalotten en snipper ze fijn.
  2. Stoof ze aan in boter.
  3.  Blus alles met de vermout en laat het vocht verdampen.
  4. Doe de kippenbouillon erbij.
  5. Voeg een laurierblaadje toe en kruid af met peper en zout.
  6. Laat alles tot de helft inkoken en verwijder het laurierblad.
  7. Doe de room erbij en laat nog eens tot de helft inkoken.
  8. Doe de parmezaan erbij en zorg ervoor dat de saus niet te dik wordt. Gebruik dus niet alle kaas als dat niet nodig is.
  9. Mix alles nog even goed door.