Met honing gelakt varkenshaasje met puree en witloofsnippers.

Venue: De Kreun
Contactpersoon: Wim Boone <wim_boone@skynet.be>

Ingrediënten voor 12p:

– 4 varkenshaasjes van +/-450g
– 1 eetlepel mosterd
– 2 eetlepels honing
– 2dl sojasaus
– 2dl balsamicoazijn
– 1tl gemberpoeder
– 800ml wildfonds
– 3kg aardappelen
– 5st witloof

– Eventueel nog gemengde sla voor op tafel

 

Bereiding:

1. Bereid een marinade voor het vlees met de mosterd, honing, sojasaus, balsamicoazijn en gember.

2. Laat het vlees een uurtje marineren op kamertemperatuur.

3. Braad het vlees kort aan in een hete pan en zet het in een ovenschotel aan de kant.

4. Blus de braadpan met de rest van de marinade en laat dit opkoken tot zich grote bellen beginnen te vormen op het mengsel.

5. Voeg de fonds toe en laat de saus op een rustig vuurtje verder inkoken tot de gewenste dikte.

6. Schil de aardappelen, kook ze en maak een zachte puree met een klontje boter, peper, zout, nootmuskaat en melk.

7. Breng de puree voldoende op smaak en houd deze warm.

8. Maak de witloofblaadjes los en snij ze fijn in de lengte. Eventueel kan je hier nog een groene appel bij versnijden.

9. Gaar het vlees verder in een voorverwarmde oven van 190°C. Afhankelijk van de dikte van het vlees zouden 15min. moeten volstaan om het vlees mooi rosé te versnijden.

10. Laat het vlees nog enkele minuten rusten uit de oven, afgedekt met aluminiumfolie.

 Serveren:

1.Om puree op een aantrekkelijke manier op een bord te krijgen zijn er verschillende mogelijkheden:

A. Je kan de puree afbakken in de oven en een blokje snijden.

B. Je kan de melk ook vervangen door een eitje of twee, torentjes maken met een spuitzak en ze afbakken in de oven.

C. Je kan ook gewoon een spuitzak gebruiken om de puree op het bord te brengen. Spuit met een heen- en weerbeweging een brede streep puree op het bord.

2. Snij het vlees in sneetjes van ongeveer een centimeter dik.

3.Schik onder de puree een viertal sneetjes vlees en giet er een lepeltje saus over.

4. Schik wat witloofsnippers rechts tussen vlees en puree en breng nog wat kleur met verse peterselie.