Frikadellen met krieken

Benodigdheden :

– Mengkommen
– Grote pot voor de kriekjes
– Grote pan om de balletjes te bakken
– Kookpot
– Grote schep

Ingrediënten voor een 10 à 12-tal personen:

– Een 3 à 3,5 kilo gemengd gehakt
– 1 kg paneermeel
– 12 eieren
– Nootmuskaat, peper en zout
– 3 kg krieken
– Puddingpoeder
– Eventueel brood voor erbij 

Bereiding 

  1. Doe een kilo gehakt in een mengkom en doe er 2 eitjes, een scheutje paneermeel en peper, zout en nootmuskaat bij.
2. Begin te mengen en schat dan in of het mengsel goed is. Is het te lopend doe je er nog wat paneermeel bij, is het te vast voeg je een eitje bij.

3. Zet ondertussen een pot water op het vuur.

4. Als het gehakt een goede stevigheid en kruiding heeft (je mag gerust even proeven) begin je balletjes te rollen. Maak ze niet te klein!

5. Als het water kookt doe je de balletjes erin. Als ze bovendrijven zijn ze klaar.

Als je de balletjes niet kookt loop je het risico dat ze binnenin rauw blijven bij het bakken. Nu hoef je ze enkel nog een lekker korstje te geven!

6. Doe de krieken in een pot. Meng ondertussen puddingpoeder met water apart in een potje.

7. Als de krieken warm zijn doe je het puddingpoeder eronder naar gevoel.

De saus mag niet te dik zijn of geel zien van de pudding! Doe het er ook niet allemaal tegelijk bij, want bij het afkoelen dikt het nog wat.

 

8. Bak de balletjes tot ze een mooi korstje hebben.

Dien warm of koud op met een sneetje brood. Smakelijk!