Broccolisoep met kruidenkaas (en evt hamblokjes)

Broccolisoep met kruidenkaas en evt hamblokjes

Kok: Hilde Buvé – hilde.buve@hotmail.com
Inspiratie: Jeroen Meus

Ingrediënten

2 broccoli

1 prei

2 uien

1 teentje look

3 l groentebouillon

100 g verse kruidenkaas met look en tuinkruiden

Verse laurier

Verse tijm

1 klontje boter of wat olijfolie

Eventueel 200 g gekookte ham (dikke snee of in blokjes)

Bereiding

1. Versnij de prei grof. Gebruik ook gerust een deel van het groen van de prei.

2. Snij de broccoli in roosjes. Snij ook de steeltjes van de groente in stukjes, want ze bevatten veel smaak.

3. Was de prei en de stukjes broccoli in ruim water, zodat er geen zand of aarde achterblijft.

4. Verzamel de groenten in een vergiet en laat ze uitlekken. Verhit ondertussen een ruime stoofpot of een soepketel op matig vuur. Giet er een scheutje olijfolie in.

5. Pel de uien en de look. Snij de groenten grof.

6. Stoof de uien en de look in de olijfolie. Roer regelmatig en laat de uien niet bruin worden.

7. Hou enkele kleine broccoliroosjes opzij. De rest van de broccoli en de stukken prei mogen de pot in. Laat alles enkele minuten stoven en roer de groentemengeling regelmatig even om.

8. Bind een paar blaadjes laurier en enkele takjes verse tijm samen met keukentouw en voeg toe aan de groenten.

9. Schenk de groentebouillon bij de groenten.

10. Laat de soep een half uurtje sudderen op een zacht vuur.

11. Verwijder het bundeltje kruiden en mix de soep grondig. Voor een fijner resultaat kan je de soep ook zeven.

12. Schep de kruidenkaas in de soep en mix alles nog even.

*. Strooi (kort voor het serveren) de overgebleven roosjes broccoli in de soep. Laat ze heel even garen.

14. Gebruik je de gekookte ham? Snij ze dan in kleine kubusjes.

Afwerking:

• Schep in elk bord een beetje verse kruidenkaas. Maak je de non-veggie versie, strooi dan in elke soepkom of -bord ook een portie hamblokjes.

• Schenk er de warme broccolisoep over.