Asperges met hollandse saus

Voor 10 personen

– 50 asperges

– 6 eierdooiers

– 300 gr boter

– 1 citroen

– halve bundel peterselie

– kruiden: (cayenne) peper en zout

01. Asperges

schil de asperges met een dunschiller. doe dit zorgvuldig

je voelt dit als je de asperge door je hand laat glijden: de pel is glad dus als je nog gladde stukken voelt moet die er ook af

als je 2 keer rond gaat doe je wat verlies, maar ben je vrij zeker dat alle pel verwijderd is

gaar de asperges. doe dit pas de laatste 5 min voor je het gerecht wil opdienen. garen kan in kokend gezouten water of in de microgolf.

garen duurt een 5 tal minuutjes. de asperges zijn gaar als je er gemakkelijk met je vork kan in prikken.

koken: zet een grote kom met water op en doe er flink wat zout bij. als het water kookt, voeg je de asperges toe.

microgolf: leg de asperges in een langwerpige schaal met een scheutje water. kruid met wat zout. dek de schaal af met huishoudfolie.

je legt 4 à 5 asperges op een bord en bedekt ze met een beetje saus.

02. Hollandse saus

dit is een beetje tricky. belangrijkste is dat de saus niet te warm wordt. anders kan ze schiften. je legt best alle ingrediënten op voorhand klaar

je laat de boter zachtjes smelten. daarna zet je de kom scheef zodat alle melkwei (wit) kan bezinken. je gebruikt enkel de goudgele boter

je klopt de eierdooiers luchtig op met een scheutje water of citroensap

daarna voeg je stelselmatig en al roerend gesmolten boter toe

de saus begint spontaan te dikken. is dit niet het geval dan is de saus niet warm genoeg en mag je ze dus wat opwarmen op een zacht vuurtje.

om zeker te zijn dat de saus niet te warm wordt kan je dit testen door de bodem van de kom op je bovenkant van je hand te laten rusten. als je je verbrandt, is de pan te warm :-). wil je zeker zijn: gebruik dan een bain-marie (kom in heet water hangen)

kruid de saus met (cayenne) peper en zout. voeg de gehakte peterselie toe en serveer meteen.

Alternatief: op zijn vlaams

wil je geen risico’s nemen, dan kan je de asperges ‘op zijn vlaams’ serveren.

gebruik hiervoor een 2 tal hard gekookte eieren (9 min.)

prak de eieren met een vork, voeg wat gesmolten boter toe en gehakte peterselie. kruid met peper en zout.

bedek de asperges met dit mengsel. ook lekker